Zile libere 2013: Cate vor fi in timpul saptamanii

Codul Muncii prevede pentru acest an 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Dintre acestea, insa, numai o parte sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Am calculat astazi de cate zile libere impuse de lege se vor bucura efectiv cei care au un program de lucru obisnuit, de luni pana vineri.

Odata cu modificarea din luna iulie a anului trecut, Codul muncii prevede 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucratoare stabilite de legislatia muncii sunt:

  • • 1 si 2 ianuarie;
  • • prima si a doua zi de Pasti – in 2013, aceste zile sunt in 5 si 6 mai;
  • • 1 mai;
  • • prima si a doua zi de Rusalii – in 2013, aceste zile sunt in 23 si 24 iunie;
  • • Adormirea Maicii Domnulu;
  • • Sfantul Andrei – 30 noiembrie;
  • • 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;
  • •  prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie.

Asadar, daca excludem 1 si 2 ianuarie, care au trecut deja ne mai raman 10 sarbatori legale, care ar trebui sa fie zile libere pentru angajati.

Totusi, din cele zece zile de sarbatoare ale anului 2013 care au mai ramas, doar sase sunt zile din timpul saptamanii, restul fiind in zile de week-end, cand salariatii care lucreaza luni pana vineri sunt oricum liberi.

Nu trebuie sa uitam nici ca prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii sunt intotdeauna duminica, astfel incat a doua zi de Pasti si de Rusalii vor fi mereu zile de luni nelucratoare.

Daca adaugam si 1 si 2 ianuarie 2013, care au „picat” in zile de marti si miercuri, in acest an, cei care lucreaza de luni pana vineri se bucura in total de 8 zile libere impuse de lege, din cele 12 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii.

Situatia din 2013 este asemanatoare cu cea de anul trecut, cand angajatii romani s-au bucurat tot de 8 zile libere legale care au fost in timpul saptamanii.

Totusi, lucrurile stau mai bine decat in 2011. Acum doi ani, din cele 11 sarbatori legale (30 noiembrie nu era zi libera la acea data), doar 5 au fost zile din timpul saptamanii, si anume: a doua zi de Pasti (25 aprilie – luni), a doua zi de Rusalii (13 iunie – luni), Adormirea Maicii Domnului (15 august – luni), a doua zi de Craciun (26 decembrie – luni).

In schimb, in 2011, 1 mai si prima zi de Craciun au fost in zile de duminica, iar 1 si 2 ianuarie s-au sarbatorit sambata si, respectiv, duminica.

Ce pedepse risca angajatorii care nu dau liber de sarbatorile legale

Legislatia muncii este dura cu angajatorii care incalca salariatilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acorda zilele libere legale sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Totusi, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”.

De asemenea, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

Compensatii pentru cei care trebuie sa mearga la serviciu in sarbatorile legale

Chiar daca sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.

Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.

Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale „din motive justificate”, salariatii trebuie sa beneficieze de un „spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

Sursa: Avocatnet.ro