Diminuarea impozitelor si taxelor locale, decisa de autoritatile locale

Guvernul a publicat marti o ordonanta pentru reglementarea unor masuri financiar fiscale in domeniul impozitelor si taxelor locale.

Ordonanta vine in contextul in care, la sfarsitul anului trecut, prin Hotararea Nr. 1309 / 2012 a fost decisa majorarea impozitelor si taxelor locale, pentru adaptarea la inflatie.
 
Potrivit noului act normativ, nivelurile impozitelor si taxelor crescute in urma cu mai putin de doua saptamani ar putea sa fie reduse, acest lucru urmand a fi insa decizia autoritatilor locale. Acestea au la dispozitie 20 zile pentru a decide diminuarea, insa numai pana cel putin nivelul valabil pentru 2012.

In cazul contribuabililor care deja si-au achitat impozitele, sumele platite peste limitele prevazute in hotararile consiliilor locale vor putea fi recuperate, la cerere, sau compensate cu impozite viitoare.

Redam mai jos continutul actului normativ adoptat azi de Guvern:

Articol unic – (1) Pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile administratiei publice locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelorilor valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale prevazute in Hotararea Guvernului Nr. 1.309 / 2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicate incepand cu anul 2013, cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012.
(2) Hotararile prevazute la alin. (1) pot fi adoptate in termen de cel mult 20 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante.
(3) Sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor si taxelor aprobate prin hotarari ale autoritatilor deliberative conform alin (1) se compenseaza cu obligatii de plata catre bugetele locate cu termene de plata viitoare sau se restituie la cererea contribuabililor. 


Sursa: Ordonanta Nr. 1 din 09-Ianuarie-2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul impozitelor si taxe